חינוך ילד להחזיר מכות למי שנתן לו..

שאלה:

שלום וברכה, אחד הרגעים בקהילה שעובד בקירוב, ילד שלו בן 8 מרביץ לילדים בנים בנות וכל משחק שלו דרך נתינת מכות לחברים. אני דיברתי עם האב האברך להסביר לו עד כמה קשה לילדים לשחק עם בנו ושיטבל בעניין. להפתעתי הוא ענה לי שהוא כך גידל את הילד הגדול שלו וכך מגדל גם את הקטן שמשנותן לו מכה שיחזור לו מכה חזקה יותר ושלום יוותר. אמרתי לו שזו לא דרך יהדות ושזה עוון גדול לתת מכות ליהודי. כל השיחה הוא דרש ממני להראות לו איפה כתוב שהילד לא יחזיר מכות בחזרה. טוען שזה החינוך הנכון. מה אפשר לענות לו ולהביא ראיות נגדו. האם אפשר להגיד לו שלפי דעתי כל ההתנהגות האלימה של בנו נובע מזה שהוא לוקח אותו לכל מיני חוגים כמו שחמט, קארטה, שחיה, ריקודים, ציור, אנגלית ועוד ולבן בעצם אין זמן להיות עם ההורים, בכל מקום הוא הולך רק עם המטפלת גויה ובגלל זה יש לו כעס פנימי שמתבטה באלימות כלפי חבריו. תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני לא חושב שהנושא הוא האם זה בסדר להחזיר מכות למי שנתן לו מכות. (אגב, יש מהרש"ל כזה לגבי נזיקין שבכה"ג יכול להיות פטור). כי גם אם מותר לו להחזיר, ברור שהאופי שהוא מחנך את ילדיו לפחות כפי שאתה מתאר רחוק מחינוך יהודי. ועובדה היא שהוא גדל כילד אלים שלא רוצים להתקרב אליו ולשחק איתו. אם בתחילה הוא חינך את ילדיו שלא לוותר ולהחזיר מכות לאחרים. זה נראה שהוא מחמיר בנושא ומשתדל לתת לחלק מכות לחבריו עוד לפני שהם מעיזים להכות אותו, ובסופו של דבר הילד שלו הוא זה שיסבול ולא רק האחרים הסובבים אותו. אין טעם להוכיח לאב שמותר להחזיר מכות או אסור להחזיר, זה ממש לא הנושא. אם היית יכול לשלוח את האב לשמוע קצת קורסים והרצאות בנושא חינוך ילדים זה ודאי טוב יותר, אם כי אני לא בטוח שתצליח בכך…

הרבה הצלחה