מכנסיים קצרים בתפילה

שאלה:

שלום כבוד הרב. רציתי לדעת האם מותר להגיד את ברכות השחר עם מכנס קצר וכפכפים? והאם אותו דבר גם לגבי תפילין? אני מכיר את המשפט של "כמו שלא היית פוגש אדם חשוב בלבוש כזה וכו'.." אבל לפני אדם חשוב הייתי שם חליפה יקרה ונעליים יקרות, האם בכל פעם שאני קם בבוקר אני צריך לשים נעליים וחליפה? תודה

תשובה:

שלום רב

לכתחילה כשמזכירים שם שמים יש להיות לבוש כמו העומד לפני מלך, אולם בדיעבד כשקשה לעשות כך, מותר לברך את כל הברכות מלבד תפילת שמונה עשרה כאשר הערוה מכוסה אף שהחלק העליון של הגוף גלוי, אולם תפילת שמונה עשרה אסור לומר באופן זה אלא בכיסוי הגוף כהלכה, וראה בביאור הלכה בסי’ צא, שמי שחציו העליון מגולה אף שערותו מכוסה אסור לו להתפלל שמונה עשרה גם אם מחמת זה יפסיד את התפילה לגמרי! וראה שם עוד שבאופן שחציו העליון מגולה אין להתיר גם בשאר ברכות אלא כשהוא אנוס ואינו יכול להתלבש. ומכל מקום לענין מכנסיים קצרים שהרבה הולכים כך ברחוב נראה שניתן להקל בשאר הברכות אפילו לכתחילה אבל לא בשמונה עשרה, ששם זה ממש דיעבד.