כרית יפנית להדחת כלים בשבת

שאלה:

זה מכבר נודע השימוש בכרית (סקוטש)לשטיפת כלים בשבת באישור מכון צומת ובד"צ יו"ד והראש"ל הגר"י יוסף והרב דב ליאור שליט"א וכן באישור בד"צ חת"ס בני ברק.וטעם ההיתר משום שהוא עשוי מסלילי פלסיק אויריריים ולכן המים לא נבלעים בתוכו.אבל מנסיוני אם שמים על הכרית בעודה רטיבה נוזל לניקוי כלים הנוזל אפילו במפגש מועט עם מים מייצר סבון והרי זו המטרה כדי לנקות את הכלים והנוזל שכן נבלע במעטפת שעשויה רשת צפופה וע"י החזקת הכרית ביד ובלחיצה קלה תוך כדי הדחת הכלים ובפרט בכוסות שפיהם צר יש ויש סחיטה של סבון וכמו שכתב הראב"ד בהשגה על הרב"ם (שבת פכ"ב,הל' ט"ו)דאי אפשר לקינוח בלא סחיטה.ע"ש.וכאן אני שואל האם אין איסור סחיטה במי סבון.האם האישור ההלכתי ניתן רק לשימוש במים בלבד.או שמא בכלל לא נתנו דעתם ולא בדקו את השימוש במשקים אחרים.האם אין כאן לפחות איסור דרבנן.

תשובה:

שלום וברכה,

אינני יודע מה המוצר המדובר, ועל כל פנים לא ידוע לי כל סיבה להבדל בין מים לסבון, מה שאינו סופג אינו סופג, אבל יש להקפיד לא להשתמש ברשת צפופה מידי, אלא רק בננס הקיים בשוק שהוא סליל פלסטיק שאינו צפוף, ובו אין חשש סחיטה כלל. כרית יפנית מכל סוג יש בה סחיטה.