עניית אמן לכמה אנשים שאומרים קדיש

שאלה:

כשיש בבתי כנסת כמה אנשים שאומרים קדיש יתום באותו עת, וכשהם מגיעים לאיפה שעונים אמן או ליהא שמיה רבה וכו וחבריך הוא, וכו, והם לא אומרים ביחד , כלומר כל אחד מגיע באיחור או במוקדם בשנייה ,או לפעמים בכמה שניות, על מי צריך לענות ? לחכות עד שכולם אמרו ? לפעמים זה מבלבל ולא יודעים על מי לענות אמן, והאם זו לא יהיה אמן חטופה או קטופה או יתומה?

תשובה:

שלום וברכה

תתמקד באחד מהם ותענה לו, וכל מה שאתה עונה כיון שזה בתוך כדי דיבור לאחרים, זה נחשב שענית גם להם. המנהג הנכון הוא שיעמדו כולם יחד במקום אחד וכך יוכלו יותר לכוון אמירתם יחד.