אליהו עם ו' או אליה בלי ו'?

שאלה:

הרבנים למה פעם כתוב בתנך אליהו ופעם אליה וכן פעם יעקוב ופעם יעקב? תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

רש"י בפרשת בחוקתי (ויקרא כו, פסוק מב) כבר הביא את דברי חז"ל על כך שיעקב בחמשה מקומות נכתב מלא – יעקוב, ואליהו חסר בחמשה מקומות, והסיבה לכך הוא משום שיעקב נטל אות משמו של אליהו כערבון שיבוא ויבשר גאולת בניו.

ראה עוד בשו"ת תרומת הדשן סי' רלג שכתב על השם אליהו כיצד לכתוב בגט, עם ו' או בלי: ואם תאמר (הקשה על דברי חז"ל הנ"ל) "והלא כתיב בדברי הימים ויעשיה ואליה וזכריה בני ירוחם, ואיתא בתוס' בפ' המקבל שנמצא בתשובת גאון שיש בסדר אליהו רבה שאמר לחכמי ישראל שהוא מזרעה של רחל, אמרו לו תן לנו סי' לדבריך אמר להן כך כתוב ביחסו של בנימן ויעשיה ואליה וזכריה בני ירוחם, הא קמן דביחוסו מזכירו בשם אליה. מ"מ מי שקורא את בנו על שם הנביא הזה ז"ל תפס השם המבואר, וביחוסו אינו מבואר דאיהו הוא אלא ע"פ תשובת הגאון, ורוב בני אדם לא ידעי בהכי, אף על גב דנמצא ג"כ אנשים אחרים בדברי הימים ששמם אליה היה, מ"מ סתמא דמילתא האחרונים כולם או רובם לא נקראו אלא על שם אליהו הנביא ז"ל".