האם מצוות השבת אבדה דוחה איסור מוקצה

שאלה:

שבוע טוב . מצאתי בליל שישי תעודת זהות ובתוכה כרטיס בנקט וכרטיס קופת חולים. מה הדין האם זה מוקצה?

תשובה:

שלום וברכה,

ליל שיש אינו שבת אלא חמישי בלילה ואין איסור מוקצה. אולי אתה מתכוון לשישי בלילה – ליל שבת. ונחלקו הפוסקים באדם שמוצא מוקצה בשבת, האם מותר לו להגביה את האבדה כדי לקיים מצוות השבת אבדה – האם מצוות השבת אבדה דוחה איסור מוקצה. ומספק לא יגביה, ושב ואל תעשה עדיף.

בהצלחה.

מקורות:

בביאור הלכה סו"ס רסו הסתפק לגבי מציאת מוקצה בשבת האם חייב להשיב. וציין לביאור הגר"א בסימן תקפו סעיף כב, שנראה מדבריו שאיסור מוקצה נדחה מפני מצווה דאורייתא. אמנם בשו"ת חת"ס סימן פב ד"ה יעויין סובר שאין להתיר איסור מוקצה משום מצוות השבת אבדה, מאחר ואצל הבעלים לא היה מותר להגביה משום איסור מוקצה, ה"ה אצל אחר לא נתיר לו להגביה לצורך הבעלים. וצריך בע הממון למחול על ממונו משום איסור מוקצה.