שכן שפלש ובנה בשטח של השכן הסמוך

שאלה:

שכן חרג וחלק את השטח שלא כדין . וכן חרג בבניה מעל גג שכנו . לאחר זמן מחה השכן . האם קנה היזק ? או שמא קרקע אינה נגזלת לעולם . מתחילה חשב ששכינו יבין .. אך הגזל נמשך . מה הדין והמקורות לכך ? תודה רבה לכם.

תשובה:

שלום וברכה,

קרקע אינה נגזלת לעולם. ולכן שותף שחלק את רכוש המשותף שלא כהלכה, ובנה על חלק חברו, הקרקע לעולם נשארת בבעלותו של בעל הקרקע, ולא עוברת לרשותו של הגזלן. ואם בנה על השטח של חברו, מחייבים אותו לקעקע את הבניין, בשונה מגזל קורה וקבעו בבניין שאינו חייב לקעקע את הבניין, שלא עשו תקנת השוק בקרקע.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות גזילה סימן שעא סעיף א.: "קרקע אינה נגזלת לעולם, אלא ברשות בעליה עומדת. אפילו נמכרה לאלף, זה אחר זה, ונתייאשו הבעלים, הרי זה חוזרת לנגזל בלא דמים".

וכמו כן אין תקנת השבים בקרקע כמבואר בשולחן ערוך חושן משפט הלכות גזילה סימן שס סעיף א: "הגה:גזל קרקע ובנה עליה בניינים גדולים, צריך לסתור הכל ולהשיב קרקע לבעלים, דלא עשו תקנת השבים בקרקע (ר' ירוחם נל"א ח"ו).

הצטרף לדיון

תגובה 1