מתווך שקיבל שכר על התיווך והתבטלה העסקה

שאלה:

שלום אני שליח שקיבלתי עבודה כשליח צמוד לחנות דגים מחבר שעזב שם כשבועיים עבדתי ומצאתי והצעתי את העבודה לחבר בתמורה ל2000 שח (משהו כמו תווך)לאחר כשבועה בעל החנות פיטר את השלייח והוא דורש את ה2000 שח שלו בחזרה מה הדין

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך שסיים את עבודתו – חיבר בין הצדדים והושלמה העסקה, יש לשלם לו דמי תיווך למרות שחזרו בהם הצדדים וביטלו את העסקה. ולכן חל חובת תשלום על עבודתך, ואינך חייב להחזיר את דמי התיווך.

בהצלחה.

מקורות:

תשלום של דמי תיווך הוא עבור התיווך בין הצדדים. כאשר המתווך סיים את עבודתו והביא את הצדדים לסיום העסקה או שהצעת העבודה שהציע אכן התקבלה, זכאי לקבל את מלוא התשלום של דמי התיווך. ואם אח"כ התבטלה העסקה משום חזרתו של אחד הצדדים, עדיין חל חובת תשלום למתווך. ראה שו"ע חו"מ סו"ס קפה שכתב שבמקום שנהגו לשלם דמי שדכנות רק לפני הנישואין, והתבטל השידוך, אין חובה לשלם לשדכן. מוכח שאם נהוג לשלם אחר האירוסים, ואח"כ התבטל השידוך, חייבים לשלם לשדכן דמי שדכנות.

אך במקרה והתברר שהיה מום והעסקה בטלה למפרע, הרי  שלא הייתה כאן עסקה כלל, ואין חובת תשלום של דמי תיווך