מנגינה חילונית לשימוש בשיר חרדי למקהלה

שאלה:

בתור רכזת חברתית בתיכון חרדי, ולא רק אני, אלא עוד ועוד רכזות, נתקלות שוב ושוב בשאלה בעניין המנגינות להמנונים ולשירים: האם יש בעייה להשתמש בשיר ממקור חילוני או דתי ולשים עליו מילים חדשות שלנו? האם יש בעייה להשתמש במנגינה של זמר ששר בהופעות מעורבות? האם יש בעייה לקחת מנגינה גויית ללא מילים ולשים לה מילים שלנו אני לא מדברת בכלל על מנגינות מופרעות שכל בר לב מרגיש שהן מחוץ לתחום אלא על מנגינות רגילות, עדינות. ז"א האם צריך לחפור ולדוש אחר כל מקור מנגינה מאיפה הגיע? אשמח למקורות גם אם אפשר. והאם יש הבדל בנושא בין חרדי אשכנזי לספרדי.

תשובה:

אין כל צורך לחפור ולדוש מנין הגיעה המנגינה, אלא שאם היא מגיעה משיר חדש שהבנות יודעות את מקורו, זה לא טוב מבחינה חינוכית, כמובן. כמו כן כפי שציינת הכל מדובר במנגינות טובות שמביאות לרגש נכון, ולא במשהו פראי וכדומה שאינו מתאים לחינוך היהודי הטהור.