לתרומות לחץ כאן

מכירת זיכוי לקונה ליד החנות

שאלה:

שלום ידוע לי שיש כלל שאם לאדם יש זיכוי בחנות מסויימת. אסור לו לעמוד ליד החנות ולמכור את הזיכוי לאנשים שעמדו להכנס לחנות. אלא רק למכור את הזיכוי במקום שלא ליד החנות. האם זה נכון? מה המקור לדין זה?

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין אין איסור למכור את הזיכוי בשטח החנות. וניתן לחפש אנשים מתוך החנות ולהמר את הזיכוי הכספי. אך מהראוי שלא יעשו כן בתוך החנות אלא מחוץ לחנות, מאחר ויש מוכרים שמקפידים בדבר. וראה נימוקים.

בהצלחה.

מקורות:

מצאנו בהלכה דין יורד לאומנות של חברו, שאם אדם טרח להביא לקוחות לעסק שלו, אסור לאדם אחר להסיט את הלקוחות שלא יקנו ממנו ויבואו אליו, וכמו שכתבו התוספות (ריש פרק שלישי דמסכת קידושין) שאם הניח מצודה והניח דג מת ובאים דגים למצודה אסור לאחר לקחת את הדג שרץ למצודה של חברו. ועצם העובדה שעשה מעשה שיבואו אליו נחשב כאילו קנה אותם עבורו. אמנם במקרה שלקוחות באים עם כרטיס זיכוי ומעוניינים למכור ללקוחות שאמורים לשלם ב'כסף חדש' אין אפשרות לאסור על הלקוחות לעשות זאת, כיון שלא מונע מהלקוחות לקנות בחנות, מוכרים להם כרטיס זיכוי, ורק מונע מהמוכר שלא ייכנס כסף נוסף, שדבר זה אינו אלא מניעת תוספת רווח.

אמנם שמעתי מהגאון הרב נפתלי נוסבוים שליט"א שבתוך החנות יכול המוכר לאסור על לקוחות שלא למכור כרטיסי זיכוי ללקוחות אחרים. ולא אסר מדינא אלא משום מנהג הסוחרים. ומדינא אין איסור בדבר. 

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל