תווך אחרי שנתיים כשבעל הדירה נפטר

שאלה:

שלום הרב, ראינו דרך מתווך דירה לפני שנתיים כשהבעל דירה עדין לא ידע אם הוא רוצה לגור על יד הבת שלו ולמכור את הנכס או להישאר בדירה שלו. בסוף הוא החלית שהוא לא מוכר את הדירה שלו. ולא היה התחלה של משה ומתן אפילו. לפני שישה חודשים הבעל דירה נפתר ז"ל. בנתיים אנחנו כבר יותר מ4 שנים סמים מדי פעם בכל הבנינים ובכל הדירות איפה שמחפשים לקנות בעזור פתק איפה שרשום "אנחנו מחפשים דירה בבנין שלכם…. אם אתם רוצים למכות תתקשרו אלנו עם המספר שלנו". לפני חודש, הבן של האבא שנפטר (אחד מהארבע יורשים) מתקשר אלי כי הוא מצא את הפתק שלנו והוא אומר שהוא רוצה למכור בלי תיווך ! לא ידעתי שזה הבן שלו עד שהיגעתי לדירה…נהלנו לבד משה ומתן בלי אף מתווך, והגענו להסכמה. עכשיו, אני רציתי לדעת אם מגיע דמי תווך למתווך לפני שנתיים ? הוא לא היה בתמונה הפעם מול היורשים שהם הבעלים החדשים לפי החוק, והוא לא ידע מזה עד שדיברתי איתו כי אני רוצה להיות ישר, והבן יורש לא רצו גם למכור דרך מתווך. האם אני חייב משהו למישהו ? תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר המוכר נמלך מלמכור את הדירה, נחשב שההצעה של המתווך נפל. ומה שחודשה אחר זמן רב של שנתיים ימים לא נחשב לפעולתו של המתווך. בנוסף, שהידיעה אח"כ הגיעה אליך לבדך ללא המתווך, וגם שהמוכר הוא הבן של בעל הדירה, הרי זה נחשב לעסקה חדשה לחלוטין, ואין כל סיבה לחיוב של תשלום של דמי תיווך.

בהצלחה.