מזוזה בבית ריק / בבית משותף עם גוי

שאלה:

שלום להרב, שאלה: גבי עסקים בחו"ל, מי שקונה בתים במכירת פומבי בזול ולמכור שוב בריוח, ובינתים עד שימכור הוא בבעלות יהודי האם יעבור ל' ימים צריך לשים מזוזה או כיון שלא דר שם מעולם אין צורך? וגבי מי שפותח עסק כגון משרד רופא שניים עם רופא שניים אינו יהודי, האם בחדרים שהוא משתמש שם צריך לשים מזוזה או כיון ששניהם בעלים פטור לגמרי? ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

1. נכס שלא גרים בו אינו חייב במזוזה, המזוזה היא חובת הדר ואינה חובה על הבעלים מחמת עצם היותו בעליו של המקום.

2. לגבי חיוב מזוזה בפתח משותף ליהודי וגוי נחלקו הדעות, הבדק הבית בסי’ רפו סבר שהוא חייב במזוזה, ואילו הרמ”א שם בסעי’ א’ סבר שהוא פטור, שנאמר למען ירבו ימיכם וגוי אינו בכלל זה [כ”כ הט”ז] או מחמת הסכנה שבדבר [ש”ך שם]. ומכל מקום קובעים ללא ברכה ראה ברכי יוסף סי’ רפ”ו ס”ק ב’ וכ”כ בס’ חובת הדר עמ’ כ”א סעי’ ב’ שאם אין חשש סכנה יקבע בלי ברכה, וכ”כ בשו”ת דברי בניהו דיין ח”ג סי’ כ’ וע”ע בשו”ת רבבות אפרים ח”ה סי’ תקמ”ג.

אולם, במקרה שיש חדר מיוחד ליהודי, והשותפות מבחינת השימוש בעצם היא רק בפתח הראשי, אזי באותו חדר של היהודי עצמו יש לקבוע בברכה, ראה שערי המזוזה פרק ח סעי' ז.