לחמניות חלביות – עשיית היכר

שאלה:

שלום וברכה, האם מותר לעשות לחמניות חלביות, וכיצד? זכור לי שצריך קליעה מיוחדת וכן לעשות כמות קטנה, אשמח לגדרים ברורים יותר. בתודה ובברכה.

תשובה:

שלום וברכה

אכן, כאשר עושים לחם חלבי יש לעשות לו צורה מיוחדת, לכן בכל המאפיות הכשרות, בורקס חלבי יהיה משולש ובורקס פרווה מרובע. כאשר אופים מעט לחם, למאכל יום אחד [למשל לכבוד סעודת שבועות], אין צורך בהיכר, כיון שאין חשש מכשול.

מקורות:

ראה שו"ע סי' צז. על כך ששיעור מועט הוא מאכל יום אחד, ראה בצל החכמה ח"ו סי' פד, וראה בדרכי תשובה שם ס"ק לג נראה שההיתר הוא ליום האפייה ולמחרתו, בערוך השלחן שם סעי' ד נראה שהכוונה מעת לעת – 24 שעות. ומכל מקום להכין היום בשביל שבועות אסור אפילו כמות קטנה, זה ברור, אא"כ עושים שינוי צורה שזה בכל מקרה מותר ובכל כמות, כיון שיש היכר.