איסור הונאה בתשמישי קדושה

שאלה:

לכבוד הרב שלום וברכה יש לי חנות למוצרי יודאיקה אם אני קונה מזוזה או טלית או תפילין או ספר תורה במחיר מסויים עד כמה מותר לי למכור אותו תודה

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר אתה מוכר בחנות יש לראות שלא להפקיע מחירים, המחירים צריכים להיות בשווי של המחירים בשוק. אתה יכול לבחור לעצמך שאתה מוכר כפי המחיר היקר, או כמחיר זול, אך שהמחירים לא יהיו מופקעים יותר מהמחירים בשאר החנויות.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו בגמרא האם יש הונאה בספר תורה ומרגליות. ונפסק להלכה שיש איסור הונאה גם במכירת ספר תורה, ולכן אסור להפקיע מחירים גם בזה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב שליטא
    בכדי להבין יותר את תשובתך
    אם המזוזה שאני קונה מהספק ב100 שח נמכרת בחניות בין 150 ל200 אני לא יכול למכור ב205
    זאת אומרת גם זה שמוכר ב200 הוא הבנאדם עצמו קבע זאת בהתאם לשיקולים שלו בין היתר הוצאות העסק השונות
    לכן אם אני מחליט שההוצאות שלי מרובות ואכן זו האמת
    אני רוצה לקבוע שהמחיר יהיה 205
    זה לא תקין?
    למה אנו יוצאים מנקודת הנחה שהמחיר הגבוהה לפי זה יש למכור?
    אודה לך אם תאיר את עיני מבחינה הלכתית
    וכן ראיתי באחת התשובות באתר שאיסור הפקעה הוא כאשר מוכרים ב17 אחוז יותר מהמחיר הגבוה בשוק האם אני צודק?
    כמו כן השוק כל הזמן משתנה ובדרך כלל המחיר שאנו בעלי החנויות משלמים רק עולה תודה וברכה רבה

  2. שלום,
    אני יסביר את דברי, בהלכה מוזכר שאסור למכור יותר מ17% ממחיר השוק. ועד 17% מותר. הערוך השלחן כתב שבזמנינו אין מחיר קבוע וכל אדם מוכר במחיר אחר. ולכן מותר למכור בכמה שירצה, ולכן אם יש לו הוצאות של חנות והחזקת עובדים מותר לו למכור כפי שירצה ואין מגבלה מסוימת. אך ברור שאסור להפקיע מחירים, ולא להגביה יותר מדאי. ולכן אם מגביה מעבר למחיר היקר ביותר יתכן ויהיה אונאה. ואם מגביה בגלל הוצאות שיש לו אין איסור. אבל להגביה בגל שרוצה להערים על הלקוחות – מסתבר שגם לערוך השולחן – אסור.