ברכת שלא עשני שפחה

שאלה:

למה אשה ספרדיה אומרת שלא עשני שפחה? מדובר על שפחה כנענית? ואם לא אז זה לא נכון לומר כי נשים הם שפחות אני נמצאת בהרבה בתים בלילה-בייביסיטר ואני רואה במשפחה אחת שיש להם עוזרת גויה שהיא שפחה ומה שהיא עושה להם אני עושה בבית שלי. אז מה ההבדל?

תשובה:

אכן מדובר על שפחה כנענית כפי שכאשר גבר מברך שלא עשני עבד הכוונה לעבד כנעני, והרעיון הוא שכל סדר הברכות הזה מדבר על השמחה שיש לנו בקבלת המצוות, לכן אנחנו מודים שלא עשני גוי, שלא עשני עבד שחייב רק בחלק במצוות ושלא עשני אשה שאף היא פטורה ממצות שהזמן גרמא.

בנוגע לתחושתך הקשה לגבי מה שאת עושה בבית חשוב באמת לשים לב [מעבר לעובדה שהיא אכן לא שפחה אלא עובדת משק בית, וזה בסדר גמור כמו כל עבודה אחרת], שאכן העבד לא עושה דברים שונים מבני הבית עצמם, מה שמגדיר אותו כעבד הוא שעליו לעשות עבור אנשים זרים מה שבאופן טבעי אדם עושה לבני ביתו, לעשות לבני הבית זו לא עבדות, לעשות לאנשים זרים זה כבר פחות נעים.

שימחי בכך שיש לך במי להשקיע, יש אנשים בודדים שאין להם.

בהצלחה רבה ושבוע טוב.

הצטרף לדיון

תגובה 1