הזזת סיר אוכל בבלעך

שאלה:

שלום וברכה, הנחתי סיר רותח של חמין על בלעך בערב שבת. במהלך השבת ראיתי שהסיר לא חם אז קירבתי אותי למקום האש הדולקת. האם זה היה מותר? אחרת החמין היה מתקלקל.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יצויין שמן הסתם אין כאן חשש של בישול וכל החשש הוא איסור חזרה, שכן מדובר מן הסתם בחמין המבושל כל צרכו שרק נשאר שם כדי להשתבח וכדי להשאר חם, והוא עדיין חם מבישולו הראשון [לאשכנזים] או אפילו יד סולדת בו [לספרדים] אבל אינו רותח. ובזה בעצם נחלקו הגרש”ז אויערבך והגרי”ש אלישיב אם כשזה מונח על הבלעך שלא מעל האש עצמה מותר להעביר מעל האש, הגרש”ז אויערבך החמיר בזה, שכרגע זה רק נחשב סמוך לאש והגרי”ש אלישיב מיקל, ראה בענין זה בארחות שבת פרק ב סעי’ סט.

מקורות:

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ודאי שלא, כל שזה מבושל כל צרכו אין איסור בישול [הנושא של מצטמק ויפה לו קשור לפרטי דין שהייה על כירה שאינה גרופה], ויש אגב ראשונים שסוברים שאפילו מבושל רק כמאכל בן דורסאי כבר אין איסור בישול, אבל להלכה מחמירים בזה.