מה לעשות כשאר שוכר לא משלם

שאלה:

שלום וברכה, מה אומר דין תורתינו הקדושה בנושא שוכר שאין לו לשלם? האם מוציאים אותו מהבית? האם מעקלים לו רכוש? אשמח לתשובתכם. תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין ששאלתך נסובה על שוכר שאינו משלם דמי שכירות. ברור שאסור לגור במושכר ללא תשלום שכירות. ושוכר שלא משלם לפי הלכה ניתן להוציא אותו מהבית. כמו כן ניתן להשתמש באמצעים שונים כדי להוציאו מהבית, או כדי לאלץ אותו לשלם. כמו כן מותר לעקל לו רכוש, ואין איסור של לא תבוא אל ביתו לעבוט עבוטו, רק בהלוואה ולא בתשלום שכירות בית.

מהראוי שלפני שמבצעים פעולות שונות כדי לטפל בשוכר, כדאי להתייעץ עם דיין, כדי שישמע האם יש סיבה מוצדקת לעשות זאת, והאם פעולות צודקות. היות ולפעמים השוכר מעכב את התשלום מחמת טענות נגדיות, ואז יש לפנות לבית דין ולא לפעול בכוח. כמו כן לפעמים הפעולות לא מוצדקות בערך לחוב של השוכר. כמו כן לפעמים השוכר נקלע למצב קשה ויש לנהוג לפנים משורת הדין. ולכן הייעוץ ושמיעת הפרטים חשובה מאוד.

בהצלחה.

מקורות:

כאשר יש חוב ברור יכול לפנות את השוכר מהבית ולעקל חפצים – ראה שולחן ערוך חו"מ סימן ד. וסו"ס צז.