מהי המצוה החשובה ביותר?

שאלה:

בסד שלום הרב נער מתחזק שאל אותי מה המצווה הכי חשובה בתורה. אמרתי לו בצורה טבעית שלימוד תורה (מקום) ואהבת לרעך כמוך(בין אדם לחברו). אשמח לדעת אם זו התשובה.

תשובה:

שלום וברכה

קשה מאוד לענות על שאלה זו בצורה מדוייקת, כיון שמצינו כמה מצוות שנאמר עליהן שהן שקולות כנגד כל המצוות, כך גם מצות ישוב ארץ ישראל ומצות ציצית וכפי שאמרת תלמוד תורה, ולאידך גיסא ברור שכאשר אתה בוחן את הדברים לפי חומרת העונש, ברור שמצות שבת חשובה לאין ערוך יותר משלושת מצוות אלו גם יחד, לכן נראה שיש תוכן מסויים לדברי חז"ל אלו, כלומר בבחינה מסויימת הן מצוות כלליות שכוללות את כל מצוות התורה ולכן יש להן חשיבות רבה, אבל יש מצוות שחומרתן רבה יותר. למשל, מצות ישוב הארץ, ידועים דברי הרמב"ן בפרשת אמור ועוד שכל תכלית קיום המצוות הוא רק בארץ ישראל ובחו"ל חייבה זאת התורה רק בגדר הציבי לך ציונים [החיוב מוחלט אבל התוכן מתקיים רק בארץ ישראל], ממילא מובן שהיא מצוה שכוללת את כל המצוות. כך מצות תלמוד תורה שענינה גדול תלמוד המביא לידי מעשה, בלי תורה לא תהיה שום מצוה וגם המצוות תכליתן לתת לנו אחיזה בתורה. הציצית כידוע רומזת על כל תרי"ג מצוות. אבל מצד חומרת הדברים ברור ששבת חמורה יותר, ובאיסורים יש גם ג' עבירות חמורות שהן ביהרג ואל יעבור, וחילול ה' וקידוש ה' יש להן גם את חומרתן המובנת.

שבת שלום ומבורך.