קבורה בקומות וצוואת רבי יהודה החסיד

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים! יתכן שאני קצת בור בהלכה, אבל יש לי שאלה שאני מקווה שתתנו לי תשובה טובה. אף על פי שצוואת רבי יהודה החסיד יש אומרים שציווה את משפחתו לדורותם, אני מאלו שחשים לצוואתו (ואולי אנכי שמץ מבני משפחתו של רבי יהודה החסיד ובמחשבה כזו הדבר מחמיא לי ביותר). אחת מני הוראותיו בצוואתו היא: "אין להשים ארון של מת על ארון אחר שיש בו מת כבר," אז איך כבוד הרבנים מסבירים שכיום ישנה קבורה של קבר על קבר (בקומות), כמו "בשער החסד" של בית עלמין "הירקון" מקום קבורת הוריי מנוחתם עדן?

תשובה:

אינני בקי בפרטי הצוואה, אבל אני מניח שדבריו אמורים לגבי ארון שמונח על ארוןם אחר ללא הפסק, הקבורה בקומות היום היא בהפסק של קרקע עולם, כלומר מכסים את המת התחתון בבלוקים כרגיל ומעל זה עפר וגם יש פותח טפח מתחת הבלוקים וכו' הכל רגיל, ומעל העפר הזה מניחים את המת השני ונהגים בו כבראשון, ועל זה ודאי אין הצוואה הנ"ל. יצויין שקבורה בקומות מותנית בגלל זה שכבר המת הראשון נקבר יותר בעומק מהרגיל אחרת זה לא אפשרי.

חיים טובים וארוכים.