מכירת חמץ בגלידריות

שאלה:

היום טיילתי בתל אביב ורציתי לקנות לעצמי גלידה, ואמרו שהיא חמץ. זה אומר שהיא בטוח לא נמכרה במכירת חמץ, והיא נאסרת למכירה גם אחרי פסח, ולכן אסור לקנות אותה. נניח והיא כבר הוחלפה, בגלל שאחרים שאמנם באיסור, קנו אותה, כי יש אנשים שאינם שומרים. או סיבה אחרת שהיא חייבת לעבור תחלופה בשביל שתהיה טרייה לטובת הלקוחות הבאים. אז מסיבה זו או אחרת, בסוף אותה גלידה שהיתה בפסח, לבסוף תוחלף, ותתפוס את מקומה גלידה חדשה. אבל כאן יש עוד נקודה חשובה. אולי הרכיבים של הגלידה שהם עצמם בטח חמצים היו במחסני החנות, ואז הגלידה שתעשה אחרי פסח, זה בעצם מרכיבים חמצים שהם עצמם בטח לא עברו מכירה. אז אי אפשר לדעת כמה זמן יש לחכות, עד שאפשר יהיה להיות בטוחים, שגם הרכיבים היותר חדשים כבר הגיעו אחרי פסח. לפי כך איך אפשר לדעת כמה זמן הגלידות מאותם חנויות שבתל אביב תאסרנה בקניית הגלידות. ויותר מזה, אם יש 2 חנויות כאלה בתל אביב, אי אפשר לדעת מה דין הגלידריות האחרות שברחבי הערים. בתור דוגמה, נניח והגלידריות שבתל אביב, הם לא בעיה בשבילי, כי אני לא גר קרוב אליהם. אבל יש לי גלידריות קרובות לבית. ואינני יכול לדעת מה עבר על כל אחת ואחת מהם. אז איך אדע אם הם תאסרנה בקניית גלידות, ואם כן לכמה זמן.? מה שכן אם תינתן לי ההזדמנות להיכנס עד ערב חג שני לאחת הגלידריות שבקרבת הבית שלי, אדע אם גם הם לא, שמרו כמו אלה שבתל אביב. ואם כן. איך אדע אחרי כמה זמן יהיה אפשר להיות בטוחים שהגלידות תותרנה בקניה.? כלומר, אם גלידה שנמצאת באיסור לקניה, יתכן והחומרים לגלידה עתידית נמצאות בבעלות החנות, והגלידה שתעשה אחרי פסח, תהיה פועל יוצא של חומרים שהיו בפסח, ולא נמכרו. כמה זמן יש לחכות בשביל להיות בטוחים שגם החומרים היותר חדשים הגיעו אחרי פסח.? ואיך ניתן לדעת על איזה גלידריות זה חל, אם לא מכירים אותם בפועל.? יש מצב שארצה ביום העצמאות לקנות גלידה, כשאינני יכול להיות בטוח שאם לא, הגלידה, אז אולי החומרים הוחזקו בבעלות החנות בפסח.? לכן אם ארצה לקנות גלידות מגלידריות בעתיד הקרוב, מה לעשות.?

תשובה:

מועדים לשמחה

כל מה שמוצג בשאלתך לא לוקח בחשבון את גוף הכשרות המפקח על החנות… בכל מקרה כאשר אנחנו מדברים על גלידה שאינה ארוזה וסגורה כמו זו הנמכרת במכולת, חייב שיהיה גוף כשרות המפקח על החנות, וכשרות מהודרת, אחרת אין לסמוך על כשרותה של הגלידה לא רק בפסח אלא בכל השנה! יש הרבה מאוד בעיות כשרות שיכולות לצוץ. וכאשר יש כשרות מהודרת יש גם תעודת מכירת חמץ. לגבי אריזות סגורות שיש עליהן חותמת כשרות מוסמכת, אם יש חשש חמץ הרי שאין לקנות אלא בחנות שיש לה תעודת מכירת חמץ. כאשר עובר זמן ולא יודעים מה נמכר ומה לא, זה כבר יותר מורכב, ומכל מקום אם החנות מכרה חמץ החשש הוא רחוק כי היצרנים בדרך כלל תמיד מוכרים חמץ, החברות הגדולות מוכרות מה שברשותן.

הצטרף לדיון

תגובה 1