כזית מצה בליל הסדר

שאלה:

איך ניתן לומר ששיעור כזית מצה הוא כשליש מצת מכונה? שהרי אם כך הוא, יוצא שבשלוש המצות של עורך הסדר יש בקושי חמישה זיתים בשבילו- וכ"ש לשאר בני הבית!

תשובה:

מסתבר שכוונתך לשני שליש, שכן כך הוא אכן השיעור. נכון שאין חמישה כזיתים, אבל זה כמובן לא מעכב לאכול הכל מהשלוש מצות האלו. כמו כן יש לדעת שהואיל ורבים פקפקו לגבי מצות מכונה האם מתקיים בהן דין "לשמה" כיון שלא נעשות בכח גברא, מנהג רוב העולם שלא לסמוך עליהן לליל הסדר אלא לקחת מצות יד מהודרות, וכדאי מאוד להקפיד על כך, למרות שהן יקרות יותר.