תבשיל שמעורב בו קטניות בפסח

שאלה:

שלום תבשיל שהתבשל עם קטניות לפני פסח, האם נאסר לאשכנזים לאכילה בפסח? תודה

תשובה:

שלום רב

בהחלט, גם תבשיל קטניות אסור בפסח, אבל אם הוא אינו עיקר המאכל וזה גם מיעוט ביחס לשאר המאכל – יש להקל בדיעבד.

מקורות:

הרמ”א פוסק ש”פשוט דאין אוסרים בדיעבד אם נפלו תוך התבשיל”.  כלומר, תערובת של קטניות אינה אוסרת את התבשיל, ואין צורך אף בשיעור אחד מששים, כפי שמקובל בשאר תערובת של מאכלות אסורים.

בדרכי משה מציין המקור להלכה זו מדברי תרומת הדשן, שמקל בדבר, בניגוד לדעתו של המהרי”ל המחמירה בכך.

פוסקים אחרונים מסכימים לקולא זו, ככל שמדבור במיעוט ולא ברוב התערובת. פוסקים אלו כוללים את דעת החיי אדם (קכז, א), הערוך השולחן (תנג, ו), הפרי מגדים (תסד, ח), והמשנה ברורים (תנג, ט). בשולחן ערוך הרב (תסד, ב) מוסיף שאין להקל כאשר הקטניות הן עיקר התבשיל, גם אם הם במיעוט.