תיקון חצות חובה?

שאלה:

לכבוד הרבנים הגאונים שליטא רציתי לדעת מה זה תיקון חצות זכו למצוות והאם זה חובה

תשובה:

שלום וברכה

אמירת תיקון חצות אינה חיוב גמור, אלא מנהג טוב וקדום שיש לו יסוד גבוה בקבלה, וכבר הובא בשו”ע בסי’ א שראוי לכל אדם שיהא מיצר ודואג על החורבן, וראה כף החיים שם ס”ק טז בשם שער הכוונות לאר”י ובשם הבן איש חי ועוד שאמירה זו דוחה לימוד תורה וראוי לדקדק בה ביותר. הן אמת שמחמת חולשת הדורות, הן מהבחינה הפיזית בזמני השינה והן מהבחינה הרוחנית בתחושה הנכונה ביחס לחורבן, כמעט ונשתכחה אמירה זו מרבבות אלפי ישראל, אבל ודאי חשיבותה רבה עד מאוד וכל הנוהג בכך שכרו כפול מן השמים.