מכירת חמץ – לסמוך לכתחילה?

שאלה:

שלום כבוד הרבנים, מה ההלכה לגבי מכירת ״חמץ גמור״ כמו עוגיות, בירה, ויסקי, וכול״…? מה הדין ומה ההנהגה ראוייה ? תודה רבה, שלמה

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין ודאי מותר למכור גם חמץ גמור, המכירה תקפה והחמץ הוא של גוי, וכמובן יש לסוגרו במקום סגור שיהודי לא בא לשם בחג. יש להדר באופן זה אחר החוזה שתיקן הגרי"ש אלישיב, בו יש תנאי מפורש שהחוזה תקף גם על פי חוקי המדינה, מוצג בריכוזים של בד"ץ שארית ישראל.

ההנהגה לבן תורה שלא למכור חמץ גמור, כיון שיש חשש שהגוי אינו מבין בדיוק את רעיון המכירה, וגם יש שאמרו שהביטול אינו מועיל על חמץ הנמכר וממילא מדובר באיסור דאורייתא שבו אם אין כוונה רצינית וזו רק הערמה ודאי לא מועיל כלום. לכן רק במקום הפסד יש לסמוך, אבל אם אין הסד גדול ראוי להחמיר.

חג שמח.