ירושת בכור בירושה שנפלה לאחר מות האב

שאלה:

יהודי נפטר ללא ילדים ל"ע
האח שלו נפטר לפניו .. אך השאיר 2 בנים ו2 בנות כשאחד מהבנים הוא בכור
האם ירושת הדוד נחשב לראוי
האם יש בימינו תקנת חז"ל המאפשר לחלק (אולי חצי מנה) גם לבנות או שהאחים חייבים להסכים ולהקנות להן
בברכה

תשובה:

שלום וברכה,

הירושה שהגיעה לאחר מותו של האדם, נחשב ראוי, ולכן אין בכור נוטל פי שניים בחלק הירושה שהגיעה לאביו אחר מותו. אלא חולקים כל הבנים בשווה.

מהתורה בת אינה יורשת כאשר יש בנים. אם האב השאיר צוואה שקנה לבנים ובנות את עזבונו, יש לעיין בנוסח הצוואה אם יהיה ניתן לזכות את הבנות בירושה שנפלה לו לאחר מותו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רעח סעיף ג.