האם מותר למכור כרטיס מתנה בחנות?

שאלה:

שלום וברכה,
אני עובד בחנות שבה אנחנו מוכרים גם כרטיסי מתנה (גיפט קארד) – שזה בעצם זיכוי מוטען בכרטיס יפה עם זכות לקנות בחנות.

השאלה שלי האם מותר לי לאסור על לקוחות למכור כרטיס כזה / זיכוי באיזור החנות, כי בעצם החנות מופסדת מכך.
(מכיוון שהלקוח שנמצא בחנות רוצה להכניס כסף 'חדש' לקופה ובמקום זה הכסף הזה הולך לבעל הזיכוי)
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

מצאנו בהלכה דין יורד לאומנות של חברו, שאם אדם טרח להביא לקוחות לעסק שלו, אסור לאדם אחר להסיט את הלקוחות שלא יקנו ממנו ויבואו אליו, וכמו שכתבו התוספות (ריש פרק שלישי דמסכת קידושין) שאם הניח מצודה והניח דג מת ובאים דגים למצודה אסור לאחר לקחת את הדג שרץ למצודה של חברו. ועצם העובדה שעשה מעשה שיבואו אליו נחשב כאילו קנה אותם עבורו. אמנם במקרה שלקוחות באים עם כרטיס זיכוי ומעוניינים למכור ללקוחות שאמורים לשלם ב'כסף חדש' אין אפשרות לאסור על הלקוחות לעשות זאת, כיון שלא מונע מהלקוחות לקנות בחנות, מוכרים להם כרטיס זיכוי, ורק מונע מהמוכר שלא ייכנס כסף נוסף, שדבר זה אינו אלא מניעת תוספת רווח.

אמנם שמעתי מהגאון הרב נפתלי נוסבוים שליט"א שבתוך החנות יכול המוכר לאסור על לקוחות שלא למכור כרטיסי זיכוי ללקוחות אחרים. ולא אסר מדינא אלא משום מנהג הסוחרים. ומדינא אין איסור בדבר.

בהצלחה רבה.