קריאת שמו"ת בשעת קריאת התורה

שאלה:

שלום הרב, האם מותר לכתחילה לבחור ישיבה שלומד תורה כל השבוע, וקשה עליו למצוא זמן קבוע בשבוע ללימוד שנים מקרא ואחד תרגום, האם יוכל לקרוא בשעת קריאת התורה בשבת בבוקר. שהיה אפש"ל שנצרף שיטת השו"ע (קמו', רפה') שנראה שיש להקל בזה, ובפרט כשהתחיל לפני תחילת הקריאה (בשעת פתיחת ההיכל) שמצאנו בזה קולא מימות האמוראים (עי' ברכות ח:), ובפרט שהוא מעין הקריאה, ולא דברי תורה שאינם מעניין הקריאה. אחרי מה שביררתי בספרי הפוסקים, אף שיש מחמירים בזה, מ"מ מדברי הראשונים שכתבו להקל בכמה מקרים בנידוניהם לעניין לימוד באמצע קריאת התורה, נראה היה שאפשר להקל לפחות לגבי שמו"ת של אותה פרשה (אף אם הוא לא מספיק את קצב הקריאה של הש"ץ, והוא מקדים או מאחר). לכן אשמח לקבל תשובה מפורטת. אליה סודרי.

תשובה:

שלום וברכה

ודאי אמת הדבר שבדיעבד מי שדחוק בזמן יכול לקרוא עם הבעל קורא גם כשאינו קורא איתו מילה במילה כל שהוא עוסק באותו הענין, כמבואר בשו"ע סי' רפה סעי' ה, ובסי' קמו ומשנה ברורה שם ס"ק יא, בתנאי שיש עשרה ששומעים את הקריאה כמו שצריך. אבל כיון שכפי המבואר שם בשו"ע זה בדיעבד ובשעת הדחק, וכפי שהאריך שם המשנה ברורה בכמה מקומות בסי' קמו, ראה ס"ק יד-טו ועוד, ויש גם מחלוקת שהרי דעת השו"ע הרב היא שמה שאמרו שיוצא ידי חובה בקריאת התורה היינו שבכך שמאזין השומע כעונה. ובכלל עיקר זמנה ביום שישי על פי סוד. לכן בכלל תמהתי מאוד על שאלתך, מה הכוונה קשה למצוא זמן באמצע השבוע? שמו"ת לוקח אולי שעה… חסר לתלמיד ישיבה זמן בהפסקות צהריים או בערב, ביום שישי וכו', ניתן גם להקל לקרוא כל יום לפי חלוקת שבעת ימי השבוע שזה ממש כבר דקות ספורות ביום, אז למה לחפש קולות בזה? אין סיבה.

בהצלחה רבה.