רב של ציבור ללא תעודה

שאלה:

בס״ד, שלום רב, שאלה : רב שאין לו תעודת רב לא מרבו ולא ברבנות , והוא מנהיג קהילה שנים והולך ע״פ פסיקותיו של הרב עובדיה, ומאוד בקיא בהלכות . ומבתי כנסיות מוציאים עליו שם שאין לו תעודת רב, מה עליו לעשות וכיצד לענות לשואלים.

תשובה:

שלום וברכה

אין חיוב לעבור בחינות אצל גוף מוסמך כדי להורות הלכה לרבים, אם אדם למד את כל יסודות ההלכה כראוי ורבותיו מסכימים שהוא ראוי להורות זה בסדר גמור. כמו כן, כאשר אדם אינו רב רשמי של עיר או שכונה, אלא שאנשי המקום יודעים את גדלותו ושמחים בשיעוריו ומתייעצים איתו בהלכה זה בסדר גמור, רק אדם שמקבל מינוי רישמי נהגו שמקבל כתב סמיכה מרבותיו. לכן, אם אתם יודעים בו שאכן הוא תלמיד חכם אמיתי אין להוציא עליו לעז חלילה, הזהרו בגחלתן של חכמים, אפשר רק לייעץ לו על ידי הגבאים כדי למנוע ממנו לעז זה, שיביא כתב סמיכה מרב שמכיר אותו. אינני בטוח שלגר"ח קנייבסקי יש תעודת הסמכה כל שהיא ובכל זאת אנחנו שואלים אותו שאלות… הכל לפי הענין, אלא שרב רישמי נהגו שיש לו כתב סמיכה.