בדיקה בברכה לאחר נקיון הבית לפסח

שאלה:

למה בודקים בברכה לאחר שניסו את המקום לפני כן היטב וזה בגדר מקום שלא הכניסו חמץ ואנחנו חייב בבדיקה

תשובה:

שלום רב

בכל מקרה הבית חייב בדיקה בברכה, משתי סיבות: א. כיון שהוא מקום שמכניסים בו חמץ, הוא אינו מופקע מחזקתו אלא באופן שתיקנו חז”ל, וכיון שבשעת הנקיון לא נעשתה בדיקה לפי הכללים הראויים, עדיין יש חובה לבדוק. ב. סברא מענינת שמעתי בשם הגר”ח קניבסקי, ובהקדם שאלה נוספת, הרי הבדיקה נעשית די בהעברה ולא בדקדוק מספיק כמו אם הייתי חושש באמת שיש חמץ בכל פינה, אם כן מה התועלת בה. והסביר, שכיון שנעשה נקיון יסודי כמו שאמרת, עיקר הבדיקה היא לעבור עם נר בכל מקום לברר שאכן הוא נוקה כראוי, וןלא באמת לבדוק בו כל חריץ, אלא לשים לב היטב לכל המקומות הקיימים, אולי יש חריץ שלא נוקה.

נקודה נוספת, שבאמת הטעם על פי נגלה בענין של העשרה פתיתים הוא בגלל השאלה הזו שלך, שאם אין חמץ אין חיוב בדיקה.