דין ודברים בין מוכר וקונה רכבים

שאלה:

שאלה לדיין, בבקשה יש לי סיפור קצת מורכב, הבעל דין אמר לי שאשאל דיין ומה שיפסק הוא ישלם. הסיפור החל לפני כשנה וחצי, הנ"ל נניח ששמו ישראל, קונה רכבים ממכרזים של הוצאה לפועל (זה מכוניות שלוקחים מאנשים שחייבים כסף ומוכרים אותם למרבה במחיר, רק שקונה אותם בלי לדעת מה מצבם לכן מחד אפשר לקנות בזול כי לא היו הצעות גבוהות מאידך אפשר ליפול עם כל מיני בעיות שאין לאף אחד אחריות עליהם), רק הוא יודע מה כדאי איך ובכמה כיון שהוא מקושר שם וגם מבין טוב בתחום! ביקשתי ממנו, כיון שאני צריך רכב חסכוני שיקנה עבורי רכב חצי חשמלי שזה חסכוני, הוא הסכים אבל בתמורה לכך רצה שיוכל לרשום כמה מכוניות שהוא קונה שם על שמי (הוא לא יכול לרשום המון מכוניות על שמו כיון שאין לו תו סחר, כלומר, אינו סוחר רשמי וזה לזמן מסויים כיון שבסופו של דבר הוא מוכר את מה שהוא קונה ביותר יקר), הוא שאל אותי על טיוטה פיריוס ואני אישרתי לו והוא קנה עבורי רכב היבריידי (חצי חשמלי) ב13500 + כמה סידורים שהוא עשה סה"כ 1390, כבר בנסעה הראשונה התברר שהרכב עשה הרבה קילומטרים (למעלה מ300000 שזה הרבה וגם שהבטרייה ההיברידית אינה תקינה, בירור קצר העלה שזה דבר יקר מאוד (10000 ש"ח בחברה ) וכול מיני חאפרים שמשפצים בסביבות (45 אלף ש"ח) כעסתי עליו כיון שצפיתי ממנו לבדוק יותר טוב ולא לקחת רכב של כ"כ הרבה ק"מ, והוא אמר שיעזור ולא כ"כ עשה משהו זה שכב אצלו כמה חודשים, בשלב מסוים בקשתי את הרכב, והוא העביר לי אותו, כיון שהרכב לא תקין הוא לא היה שימושי רק נסתי למכור ללא הצלחה, בשלב מסוים כעסתי עליו מאוד ואמרתי לו שייקח את הרכב ואני לא רוצה ממנו כלום רק שיעביר את כל הרכבים שרשומים על שמי לשמו ולא ישאיר אף רכב רשום על שמי, הוא אמר לי שהוא יסדר את זה ואני יקבל את הכסף של הקניה בחזרה, היה לי רכב אחר באותה תקופה ומכרתי אותו ורציתי רכב אחר שישמש אותי הוא רצה למכור לי מאזדה 5 שהוא קנה במכרז, התמקחתי אתו וסיכמנו שהמחיר יהיה שאני אשלם 22 אלף ועוד 4 אלף כשהוא ימכור את הפיריוס במחיר שקנינו הוא יקח 4 ויביא לי 10 אלף, הוא אמר לי שיש לי שנה אחריות על המאזדה שקניתי ממנו, הוא לקח את הפיריוס שוב זה היה אצלו כמה חודשים (חנה באיזה חניה) בשלב מסוים נמאס לי שהוא לא עושה כלום ואני השקעתי כסף שלוותי בעבור זה ולא יכול להחזיר לקחתי את הרכב וחפשתי מישהו שירכיב בטריה מצאתי אדם בתל אביב שרימה אותי לקח ממני כסף ולא תיקן כלום, אח"כ השגתי ממשהו שקונה חלקים מערבים קנה והרכיבו (זה עבודה קשה לפרק ולהרכיב) ולא היה תקין גם וכמובן שלא קבלתי את הכסף חזרה, לא מזמן לקחתי את הרכב וסוף סוף הצלחתי למכור אותו ב8 אלף אחרי שהוצאתי עליו כ21000), ברכב מאזדה שקניתי ממנו התגלה בעיה בגיר שעולה 4 אלף לתקן (והוא הרי נתן אלריות שנה), השאלה היא האם הוא חייב לשלם לי את הנזק שנגרם לי בקניית הפיריוס ? האם הוא חייב לשלם ה4 אלף של הגיר או כיון שמכרתי בפחות בלי לתקן זו הבעיה שלי שהפסדתי אותו את ה4 אלף שהוא רצה עוד להרוייח עליה (על אף שאני בספק גדול אם אכן היה מצליח להרוויח ממנה משהו), והאם יש לו אחריות על כך שהוא קנה עבורי בלי לבדוק לעומק בזמן שהוא יודע שאיני מבין כלל בתחום והוא לא עזר לי, או שאני טיפש שבתמימות סמכתי עליו וזו אשמתי, שהיה עלי לבדוק. התשובה חשובה לי מאוד כדי לסיים עם העניין. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מאוד קשה לי לענות על שאלה עם פרטים כל כך רבים כשלא שומעים את כל הנתונים משתי הצדדים.

אני יכתוב רק בקיצור. בעיקרון אחרי שהתגלה שיש מום ברכב, והודעת לו שאינך מעוניין בקנייה, נחשב לביטול מקח. ולכן אם מכרת את הרכב בהסכמתו אתה חשב לשליח שלו. וההפסדים עליו.

כאשר התנתה איתו שיבדוק לך את הרכב לפני הקנייה, חל עליו חובה לבדוק את המקח ואם יש מום ניתן לבטל את המקח.

כדאי שתתפשרו ביניכם – שיפצה אותך במחיר סמלי כדי לסלק את התביעות ביניכם.

בהצלחה.