להערים על חברת ביטוח כשהביטוח בבעלות של גויים

שאלה:

שלום כבוד הרבנים שאל אותי חבר, ששבוע שעבר היה לו סכום גדול של כסף ברכב שלו [כ15000 אלף דולר] ופתחו לו את הרכב וגנבו ממנו את הכסף. התקשר לאיזה משרד של ביטוח, ואמרו לו שעל אף שלא היה לו ביטוח, יכולים עכשיו לעשות לו ביטוח ולקבל את הכסף חזרה. מסתמא צריכים לשקר ולומר שהגניבה היתה אחרי עשיית הביטוח. החבר שלי טוען שהיות ובעלי הביטוח הם גוים, אפשר לעשות דבר הזה, כי לא נחשב ממש שגונב מהם, אלא שמטעה אותם. ועוד שגם לביטוח עצמו יש ביטוח ולא מפסיד אותם. יש לציין שחבר שלי הוא ספרדי דאזיל כפסקי מרן השו"ע, מה דעתכם בזה. אם אפשר לקבל מקורות

תשובה:

שלום וברכה,

גזל הגוי אסור – ונחלקו הפוסקים האם אסור מהתורה או מדרבנן. להטעות את הגוי – הרמ"א הביא מחלוקת בזה. טעות הגוי כשטעה מעצמו – מותרת. וכתב הש"ך בשם המהרש"ל שהפקעת הלוואתו שמותרת, דווקא בחוב של הלוואה או של מכס. אבל טעות במקח אסור.

להטעות ביטוח של גויים, ראשית, נחשב להטעות גוי שהוא שנוי במחלוקת. בנוסף, להטעות ביטוח דינו כטעות מחמת מקח שאסור גם אם טעה מעצמו. ולכן אין היתר להטעות ולהוציא מהביטוח כסף שלא כדין.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שמח סעיף ב. ובש"ך שם.