תחיית הנפטר תוך שלושה ימים לפטירה

שאלה:

שלום,שאלתי: כמדומני ידוע מרבותינו ע"ה,שישנה מציאות שאדם שהוגדר מת,בתוך 3 ימי פטירתו – עדיין יכול לשוב לחיים!! ובכן,נניח ואדם שכבר נסגר הגולל מעליו,ונקבר עמוק באדמה,כרוך כולו בתכריכים,ונניח שלפתע יקום לתחייה בנס,בפשטות… – כיצד יקום משם בכלל??

תשובה:

שלום וברכה

במסכת שמחות פרק ח הלכה א מובא שבשלושה ימים הראשונים היו מבקרים את המת לשמוע אולי הוא חי, כמובן שבאופן כזה היו מחלצים אותו משם, ומובא שם המעשה באדם שנקבר ושמעו שהוא חי והוציאוהו משם וחי עוד 25 שנה והוליד ילדים… אני מניח שהנושא הזה היה בימי קדם מחמת הקושי לקבוע מוות ודאי, בשונה מהיום, ולכן מנהג זה אינו נוהג בזמנינו.

בשו"ת חתם סופר יו"ד סי' שלח תמה כעין שאלתך, מה יעזור גם אותו ביקור, הרי גם אם יתעורר פתאום ימות מחנק, ואנשים אמנם מבקרים שם אבל לא נמצאים שם כל הזמן אלא כמה דקות בכל יממה? ומחמת קושיא זו הסביר, שאין חיוב לבדקר שם, וגם לא מדובר במשהו טבעי אלא בנס של ממש, אלא כוונת חז"ל שמי שהולך לבדוק אם קרובו המת קם לתחייה אין בזה משום דרכי האמורי, כי כבר היה פעם נס כזה, אבל לא מדובר במשהו טבעי אלא בנס ואין צורך לחשוש לכך.