לשנות בדברים או לגנוב דעת מפי השלום

שאלה:

בסד
שלום לכבוד הרב
לפעמים אחותי שואלת אותי למה אני לא בה לבקר והאמת שלא נעים לי להיות יותר מידי אצלה ואני אומר לה שאין לי הרבה זמו כי אני בעבודה וזאת כדי שהי לא תיפגע מימני האם אני עושה בזה איסור של שקר וגניבת דעת שאני מספר לה שאין לי זמן להגיע לבקר אותה כשבפועל הסיבה היא אחרת?

תשובה:

שלום וברכה,

שינוי בדברים כדי לכבד את הצד השני לא נחשב לשקר, ולא לגבת דעת. ויש לו לאדם לשנות בדבריו כדי שלא לפגוע בצד השני. על כן מותר לך לשנות בדברים כדי לכבד את אחותך ולא לפגוע בה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רכח סעיפים ו-ז. ובסמ"ע שם שמבאר שלכבודו של האדם אין איסור גנבת דעת.