האם מותר להניח בשבת מרק על פלטה חשמלית שתדלק לאחר זמן על ידי שעון שבת?

שלום כבוד הרב. על פי עדת הספרדים, האם מותר להניח סיר מרק על פלטה קרה טרם נדלקה על ידי השעון שבת? תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב.

בענין זה נחלקו הדעות, וכפי שהובא בספר ילקוט יוסף שבת ח"א עמ' קו: יש אומרים שמותר לתת מערב שבת תבשיל צונן שיש בו מרק על גבי פלאטה חשמלית שאינה פועלת ובמשך השבת הפלאטה תדלק על ידי שעון שבת והתבשיל יתחמם בשבת, ויש חולקים ואוסרים אפילו כשנותן התבשיל מערב שבת. והעיקר לדינא להקל כסברא ראשונה, ומכל מקום המחמיר תבוא עליו ברכה. במה דברים אמורים בערב שבת, אבל בשבת עצמה הכל מודים שאסור לתת שם את התבשיל שהרי הוא גורם לבישולו.

מקורות:

ראה שם הערה יא שהאריך בשיטות האחרונים בזה, על פי דברי הרמ"א סי' רנג סעי' ה שאסר להניח את הקדרה במקום שהגוי יהבוא אחר כך ויבעיר אש אף שלא צוהו לעשות זאת, וכמו כן כאן שהאש תבוא מעצמה, וזאת על פי מה שאמרו בגמרא שאם אחד הביא את העצים והשני הביא את האש, אף הראשון – פטור אבל אסור. וע"ע שו"ת הר צבי או"ח סי' לו שהאריך בזה, ובשו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' כו – כז.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. בס"ד

    שלום רב,

    למדנו למיטב זכרוני מאחד מבניו של הרב עובדיה יוסף זצוק"ל, שמותר לכתחילה להניח מרק בשבת עצמה על הפלטה כאשר היא כבויה ותידלק שוב ע"י שעון שבת בהמשך השבת, כך שלא בטוח ש"הכל מודיםשאסור" וכו..
    אודה לתשובתכם.
    בברכה וכבוד רב.

  2. בחזון עובדיה שבת חלק ד׳ עמוד שמח כתוב שמותר לתת בשבת סיר עם מרק על פלאטה כבויה ששעון שבת ידליק אותה מאוחר יותר, שאין זה אלא גרמא ולא עשייה ממש

  3. סליחה מכבוד הרב וכבוד הצדיקים שהגיבו כאן הנה ההסבר לאי הבנה במה שכביכול יש סתירה בין מה שכתב מרן הרב עובדיה זצ"ל להבדיל בין חיים לחיים לבנו הרב יצחק יוסף שליט"א
    מה שהרב יצחק יוסף כתב בילקוט יוסף שאסור להניח בשבת סיר קר על פלטה חשמלית שתפעל אחר כך הוא דיבר על סיר תבשיל שלא התבשל כלל שאסור להניח אותו בשבת על פלטה קרה שתופעל אחר כך ע"י שעון שבת הרב יצחק דיבר על תבשיל שלא התבשל כלל והאיסור משום שמא יבא להפוך את התבשיל בשבת כדי לעזור לו להתבשל אבל בסיר שכבר בושל לפני שבת ועכשיו התקרר מותר אף בלח להניח על פלטה חשמלית קרה שלא פועלת ותופעל אחר כך ע"י שעון שבת
    ככה הרב יצחק יוסף כותב מפורש שמותר וזה מובא בילקוט יוסף שבת א' בחזון עובדיה שבת ד' ויביע אומר חלק י'
    הסיבה להיתר משום שזה גרמא