להעתיק קטע מסידור שמוגן בזכויות יוצרים

שאלה:

לכבוד הרבנים הגאונים שליטא רציתי לדעת אם מותר לי להעתיק כמה קטעים מספר תורני וכן כמה פירושים על התפילה בכדי להוציא סידור עם פירוש המלוקט מכמה מקומות על הספרים כתוב כל הזכויות שמורות אם אסור אז אקבל זאת אבל אם יש דרך הלכתית שמותר אשמח לדעת עליה הסידור שברצוני להכין הוא למטרת מסחר אבל עיקר כונתי בהכנתו הוא למען זיכוי הרבים דווקא העניין המסחרי פחות מעניין אותי גם אם לא ארויח עליו כלום אשמח לקבל תשובה בנושא זכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה,

איסור הפרת זכויות יוצרים חל דווקא אם מעתיק דבר שלם, במקרה שלא מעתיק דבר שלם, אלא ציטוט מספר, לא פוגע לו בזכויותיו, ולכן אין איסור. אמנם דווקא אם הוא חלק קטן, ולא דבר שלם. אין הבדל אם כוונתך למטרת רווח או לזיכוי הרבים, אם אתה מצטט ביאורים של דבר שלם – אסור. אם עמוד או שניים – מותר.

בהצלחה בהוצאת הספר ובכל מעשיך.

מקורות:

להעתיק חלק מספר, אין פגיעה בזכויות, ולכן גם לפי הלכה לא ממעט לו מפרנסתו, ולכן אין סיבה לאוסרו. כמו כן גם לפי החוק אין איסור לצטט חלק קטן.

להלן לשון החוק:

הבאת מובאות – ציטוט קצר מיצירה שזכויותיה מוגנות, למטרת מחקר או ביקורת ספרותית, מותר גם ללא קבלת הסכמה מראש מבעל זכויות היוצרים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה מהרב
    בציטוט שהובא בלשון החוק כתוב שמותר רק לצורך ביקורת או מחר, לא רשום שאפשר גם למטרות רווח.
    נראה שבכוונה פירטו אילו מטרות מותרות