ברכות המגילה – האם ניתן לומר כל אחד בלחש?

שאלה:

בס"ד שלום לכבדו הרב אם מותר לאדם ששומע את המגילה לברך את הברכות למרות שאין בידו מגילה כשרה אלא קורא מחומש? ואז כאשר הש"ץ יקרא אני יאמר בה ובש ואכוון לא לצאת בברכות אלא רק בקריאה?

תשובה:

שלום וברכה

אתה יכול לברך בלחש, אבל בתנאי שאחר כך אתה שותק ולא אומר ברוך הוא וברך שמו, כי הפסק גמור בין הברכה למצוה! ויש שחששו שגם עניית אמן על ברכת הבעל קורא נחשבת הפסק, לכן אם אתה רוצה לברך בעצמך בלחש, יש לומר יחד איתו מילה במילה וכך לא צריכים לענות אמן וגם לא שוהים זמן מיותר, ויש שכתבו שאף הידור מצוה יש בכך כיון שיש בעלי קריאה שלא יודעים לכוין יפה להוציא את הרבים בברכה, וכן לא תמיד השומעים מאזינים היטב לברכה.

מקורות:

ראה בן איש חי פ' תצוה סעי' יא, וראה ילקוט יוסף מועדים עמ' רצה. אמנם בדבריהם מבואר שדין זה אמור רק לגבי מי שיש לפניו מגילה כשרה, אולם ביסוד ושורש העבודה שער יב פרק ד מבואר שגם בלי מגילה כשרה אפשר כך לעשות, ולכן הרוצה לעשות כן אין למחות בידו, אבל מנהג ישראל בכל מקום לשמוע מהבעל קורא ואין טעם לשנות כשאין לך מגילה כשרה.