לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

כתובה שיש בה מחקים לפני חתימת העדים

שאלה:

אם גילו טעות בכתובה ותיקנו *לפני* קבלת הקניין / חתימת העדים – האם צריך לקיים? שמעתי מכמה ת"ח שאין צורך לקיים, אבל לא מוצא מקור.

תשובה:

שלום רב,

גם תיקונים / מחיקות וכד' שנעשו לפני חתימת העדים צריכים קיום. ראה שו"ע חו"מ סי' מה סעי' ה: "אם יש בשטר מחקים או תלויות או תיבות שעבר עליהם הקולמוס, צריך לקיימם קודם והכל שריר וקיים…ואם לא קיים, אינם פוסלים השטר, אלא שאין למדין מהם. הגה: ויש אומרים שאם היה מחק, ולא נתקיים, פסול כל השטר, שמא היה כתוב חובה לבעל השטר ונמחק. אלא אם כן מוכח מתוך השטר מה היה המחק, אז לא נפסל כל השטר (טור ונ"י ר"פ ג"פ). שו"ע: ואם היו בגופו של שטר, דהיינו שם הלוה והמלוה והמעות, נפסל השטר, אם לא קיימם. ואם היו בזמן ולא קיימם, הוי כשטר שאין בו זמן". כלומר, כאן מדובר אפילו לפני חתימת העדים. וראה שם בש"ך ס"ק יד שאפילו אם ניתן לזהות את המילים המחוקות, גם אז יתכן שהשטר יהיה פסול משום שמילים מחוקות אינן כתב.