להזיק לאדם שלא פורע את חובו ולהוציא את החוב במרמה

שאלה:

א) חבר שלי חייב לי כסף, האם מותר לי להזיק המכונית שלו? ואם כבר עשיתי, אני חייב לשלם או דילמא זה מתקזז עם הכסף שהוא חייב לי?

ב) חבר שחייב לי כסף ומוכר סחורה ולא משלם לי, האם מותר לי לקנות ממנו סחורה כאילו ע"מ לשלם, על דעת שאף פעם לשלם לו תמורת הכסף שהוא חייב לי?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור להזיק ממון אחרים כלל. הטענה שחייב לך כסף לא מתיר להזיק.

אם חייב לך כסף ואתה רוצה להוציא ממנו נכסים כדי לגבות את חובך, מותר לך לעשות זאת. אמנם כתב הקצות להימנע מכך, כיון שצריך לשום את הנכסים כדי לגבותם, ולכן יש לתובעו בבית דין שישלם לך את החוב. אם אין ברירה אחרת תוכל לקחת סחורה עבור גביית החוב.

בהצלחה.

מקורות:

אסור להזיק גם אם בכוונתו לשלם וכ"ש כאשר יש חוב אצל חברו – ראה קהלות יעקב תחילת מסכת ב"ק שהאריך באיסור להזיק.

ראה שו"ע חו"מ סימן צז סעיף טו. ובקצות שם ס"ק ב.