לתווך דירה שיש בה שאלה של ירושה הבת

שאלה:

ב"ה בדין ירושה אנחנו עוסקים בתיווך, נתבקשנו לעזור במכירת בית שהוא ירושה: בין היורשים מדובר באשה אחת ועוד שני אחים (מלבד האשה שחזרה בתשובה שני האחרים כנראה אינם דתיים). לפי מה שאמרו לנו כאשר הם ימכרו את הבית הם יתחלקו ברוווח. אנחנו עומדים בצד של האשה- שאלתינו היא האם זה בסדר ע"פ התורה. כי למדנו בדין תורה- בת אינה יורשת, ואנחנו לא יודעים אם רצונם לחלק את הירושה נובע מהירושה עצמה או מהחוק הנהוג במדינה. האם יש לנו איסור לעזור לאשה בתיווך במקרה הנידון. תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה בת אינה יורשת. כדי שבת תירש צריך לערוך צוואה הלכתית. פעמים רבות הבנים מוותרים לבנות שגם יקבלו חלק שווה בירושה, כדי להרבות שלום.

ולכן אין איסור למתווך למכור דירה שיש בה שאלה של ירושת הבת. מאחר ויש אפשרויות שהירושה תתחלק כדין או שאולי הייתה צוואה של ההורים, או צוואה מחמת מיתה בדיבור. או שמא האחים מעוניינים שהבת תקבל כדי להרבות שלום במשפחה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה סמ"ע סימן שנח ס"ק א שאין איסור מסייע כאשר ניתן לתלות בצד היתר.