האם אדם שכבר יש לו אישה יכול לייבם?

שאלה:

אישה אלמנה ולבעלה יש רק אח אחד והוא נשוי הוא יכול לייבם? הרי הוא נשוי לאישה. האם לפי התורה אף על פי שהוא נשוי הוא צריך לייבם?

תשובה:

שלום רב,

מדין תורה ודאי שהוא יכול לייבם. הרי אדם יכול לשאת כמה נשים מדין תורה.

הבית שמואל (סי' קסא סק"ז) כתב שלמרות שהדין הוא שמצווה בגדול, כלומר, כאשר ישנם כמה אחים המצווה הראשונה הוא של הגדול, במידה שיש לו כבר אישה, ולקטן אין אישה, העדיפות היא של הקטן. וראה בשו"ת דברי חיים אב"ע סי' קעו שביאר שהסיבה הוא משום חרם דרבינו גרשום. וראה עוד בשו"ת רב פעלים (ח"א אבה"ע סי' כח) שנשאל במקרה שהגדול היו לו אישה ובנים, ורצה לייבם, והקטן גם רצה לייבם ולא לחלוץ. האלמנה גם היא רצתה ביבום של הקטן כי הוא בלי אישה. שפסק כי מאחר שאצלנו אין כופין על חליצה. ומאידך הדין הנ"ל של הבית שמואל נאמר רק משום חדר"ג, שלא קיים במקומו (בגדד), א"א לכפות חליצה לא על הגדול ולא על הקטן, משום שהדין נותר שהעדיפות היא לגדול שמעוניין לייבם.