אין תחומין למעלה מעשרה

שאלה:

בסימן רמח למה מרן מצריך שיהיה עומק 10 טפחים בהפלגת הספינה? במידה ויש עומק שכזה אז מדובר בכרמלית ואז גם זה יהיה אסור? ומה הדין אם יהיה פחות מ10 טפחים?

תשובה:

שלום וברכה

נדונו של השו"ע שם הוא לגבי איסור תחומין, מה שאינו מאפשר הפלגה למרחק היתר על קילומטר… ובענין זה כפי שמבאר שם המשנה ברורה קיימא לן שאין תחומין למעלה מעשרה, ולכן אם המים גבוהים מעשרה טפחים לא נחשב שיצא חוץ לתחום, כדי שנאסור עליו את היציאה מהאוניה וכו'. ראה משנה ברורה שם בהרחבה גם בסוף ההקדמה לסימן, ועיין עוד בשו"ע סי' תד, שם מקור הדברים.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. אגב זו הוכחה שתחום שבת זה דרבנן ולא דהורייתא כמו שמוכיח החזו"ע ח"א עמוד קט,שהרי מדברי השו"ע בסימן רמח סעיף ב "והוא שלא יהא ידוע לנו שאין בעמקם עשרה טפחים", מוכח שאף כשיש ס"ס להחמיר באיסור דרבנן אזלינן לקולא.