זמן מלוה מלכה לכתחילה

שאלה:

בס"ד שבוע טוב 1. האם מותר וראוי מבחינה הלכתית להתחיל סעודה רביעית מלוה מלכה זמן ניכר אחרי ההבדלה ? כלומר אפשר להתפלל ערבית, לערוך הבדלה ולאחר כ שעה או שעתיים להתחיל סעודת רביעית ? תודה.

תשובה:

שלום וברכה

אכן, בפוסקים הובא שלכתחילה מי שיכול יעשה אותה סמוך לצאת השבת, כדי ללוותה בצאתה, כמובא במשנה ברורה בסי' ש ס"ק ב, ובס' הפרדס ופרי עץ חיים שער השבת פרק כד הובא שראוי שלא לעשות מלאכה לפני סעודה רביעית, אבל למעשה לא נהגו להקפיד על כך, כיון שמעיקר הדין זמן סעודה רביעית הוא עד חצות הלילה, וכיון ששבעים מאוד מסעודה שלישית קשה מיד ליטול ידים ולאכול סעודה נוספת. ויש שנהגו לאכול כזית בסעודה שלישית לאחר צאת הכוכבים ולכוין שיהיה לשם סעודת מלוה מלכה שהרי יש שסברו שזה מועיל, ובכך יסמכו לעשות סעודת מלוה מלכה בשעה מאוחרת ללא חשש, כיון שבלאו הכי כבר יצאו חובה זו לחלק מהשיטות, ראה בענין זה משמרת שלום סי' כט. וכן יש שנהגו לאכול פרי וכדומה בצאת השבת לשם מלוה מלכה שזה מועיל בדיעבד וכך סמכו לדחות את אכילת הפת לשעה מאוחרת יותר, ראה סידור יעב"ץ סדר מלוה מלכה, ושם כתב שאם עושים עצה זו אפשר לאכול מלוה מלכה אפילו אחר חצות הלילה עד עלות השחר. ומכל מקום המנהג הרווח לקיימה עד חצות הלילה כמובא בבן איש חי שנה ב פרשת ויצא שעד חצות הלילה יש התנוצצות השבת ועדיין הוא זמנה.

יום נעים