זמן קבלת תענית

שאלה:

לכבוד הרבנים הגאונים שליטא קיבלתי על עצמי בלי נדר להתענות למחר מעלות השחר עד צאת הכוכבים הסתכלתי בשעון וראיתי שהשעה היתה רבע לשש הסתכלתי לאחר מכן בלוח שנה וראיתי שהשקיעה היתה בשעה חמש שלושים וחמש כלומר קיבלתי על עצמי את התענית עשר דקות לאחר השקיעה והזמן של צאת השבת כמופיע בלוח שנה היה בשעה שש ותשע דקות שאלתי היא האם קבלת התענית תופסת מבחינה הלכתית אני ברמת העקרון רוצה להתענות אך עשיתי תנאי שאם לא אוכל או לא ארצה אוכל לבטל את התענית באמירת מזמור לדוד זכו למצוות ושבוע טוב ומבורך

תשובה:

שלום וברכה

באופן רגיל חובה לקבל את התענית דוקא לפני השקיעה, שכן התענית בעצם חלה מתחילת היום [אלא שבפועל נמנעים מאכילה רק מהבוקר משום שחכמים הקלו בתעניות אלו שלא צריך לצום כל הכ"ד שעות. אבל כיון שזה היה עוד לפני צאת הכוכבים נראה שבדיעבד זה מועיל.