לתרומות לחץ כאן

כשרות שלאק – חומר הברקה על תפוחי עץ

שאלה:

שלום וברכה! רציתי לשאול בעניין החומר שמורחים אותו על הפירות, כגון תפוחים ותפוזים. נפ"מ למי שגר בחו"ל אם צריך לקלף את הפרי. תודה! נ

תשובה:

שלום רב

תפוחי העץ הללו נמרחים בדרך כלל בדונג “שאלק” המתמצה מן הדבורים, ולגביו נחלקו הדעות אם דינו כשרץ או שהוא בעצם בא מהפרחים אותם מוצצות הדבורים בדומה לדבש, ראה מאמר מקיף בענין זה מהרב יהודה שרשבסקי בקובץ בית הלל חלק ו’, שם הוא מציין שהגר”מ פיינשטין צידד להקל בזה, ואחת מסיבותיו, שהדונג הזה כלל אינו מתעכל בגוף האדם ואינו נחשב כאוכל, ההתייחסות אליו הוא כאל ציפוי לאוכל ולא כדבר מאכל בפני עצמו, וכן צידד שם שדינו כדבש, וכן נטה להתיר הגרש”ז אויערבך, אולם הגרי”ש אלישיב נטה לאסור, והביא שכמה ממערכות הכשרות אסרו זאת בשימוש, ביניהם רבנות ירושלים. אני מניח שעיקר החשש הוא מהדונג הזה שהוראת הפוסקים לקולפו מחמת הספקות שבדינו.

לא בכל תפוחי העץ יש דונג כזה, ניתן להבחין בדרך כלל האם הברק הזה קיים.

בתפוזים אין כל בעיה, ראשית לא מורחים אותם, ושנית, הרי קולפים אותם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה על התשובה המקיפה. אך ברצוני לדייק בקשר לתפוזים: לפעמים משתמשים בגרידת תפוזים לצורך אפיה. האם אין בזה שום חשש של מריחת איסור (חוץ מהכנימות כמובן)?

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל