הופעות בישיבה נפרדת, הורדת אלבומים מהרשת

שאלה:

שלום לרב,
הייתי שמחה לדעת שני דברים שלא ברורים לי:
א.הופעות זמרים בישיבה נפרדת כידוע נאסרה מגדולי ישראל של ימינו? הדבר כ"כ חמור או שיש מקום בהלכה היהודית(מתכוונת עצם האיסור – האם יש בו איסור לשבת נפרד בהופעה והאם עלינו להקפיד ע"כ כמו כל איסור אחר?)
ב- ע"פ מששאלתי הובהר לי שכל מקום פרוץ – אינטרנט ודומיו ניתן ע"פ ההלכה להוריד אף אלבומים שלמים. משהי אמרה לי ששאלה גם והרב אמר לה שזה רק במידה והיא לא תקנה את האלבום הזה
מה הנכון? מה ההלכה?
והאם הדבר תקף גם לסרטי נשים בהם המפיקות מודיעות בכל דרך אפשרית שזה גזל גמור(פרסמו ביתד נאמן) לא ידוע לי אם הן בעצמן העלו זאת לאינטרנט בניגוד לאלבומי שירים.
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

  1. לשבת בהופעה ללא הפרדה ללא גדרי צניעות ברור שאסור. גם לפני שאסרו גדולי הדור היה אסור. גדולי ומאורי הדור אסרו להשתתף במופעים גם כאשר הם תואמים כביכול לגדרי ההלכה והצניעות. גדולי ישראל רואים בזה פירצה חמורה בקיום הדת. כמובן שאם גדולי הדור פסקו לנו אנו צריכים להישמע להם.
  2. לדעת מרן הגרי"ש זצ"ל העובדה שהתכנים הגיעו לאינטרנט לא נחשב להפקר, ועדיין חל על התכנים איסור הפרת זכויות יוצרים. אלבומים של שמיעה [שירים ודרשות] אין בהם חוק זכויות יוצרים ולכן מותר להעתיק. לגבי סרטים לא ברור לי החוק בזה. [החוק מתיר העתקת קלטות, ורבים מהשופטים כללו גם דיסקים-.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שאלה: מה בדיוק אסרו גדולי הדור בעניין הופעות חיות? האם תוכלו לפרט? איזה זמרים מדובר? ישיבה נפרדת וכו'?
    לדוגמא הופעה של מוטי שטיינמץ שמופיע תמיד רק מול קהל בהפרדה, האם מותר או אסור? האם צריך מחיצה או רק ישיבה נפרדת?
    ולא מדובר בהופעה שרוקדים בה כמובן, אלא כולם יושבים עם הפנים לכיון הבמה, רואים את הזמר ומאזינים לשירים. מה בדיוק העבירה פה?
    ואיפה בדיוק זה כתוב?
    אודה לרב אם יוכל לענות תשובה מפורטת.
    בכבוד רב.

  2. אין באופן זה איסור פורמלי, יש שאסרו זאת מבחינה ציבורית למנוע פירצה, ויש ראו בזה קלות ראש, ובכלל הרי כל ההיתר לשמוע מוזיקה בזמנינו לא פשוט כפי שהארכנו באתר כמה פעמים בענין אבלות החורבן, כך שהופעה מושלמת כזו ודאי אינה לכתחילה… וכל אחד יעשה כהוראת רבותיו.

  3. רבותי אמרו שגדולי ישראל אסרו את ההשתתפות בהופעות כאלו.
    מה שהבנתי הוא שאם יש מחיצה מפרידה ממש בין גברים לנשים אז מותר, ואם זה רק ישיבה נפרדת אז אסור.
    אני לא מצליח למצוא את המקור לזה ומה בדיוק המקרים שאסרו.
    אודה לרב אם יוכל לפרט את דעת גדולי ישראל בעניין ולהביא את המקור\ציטוט.
    בכבוד רב ותודה מראש
    אלי

  4. אני מסביר שוב, מה שנוגע להלכה פורמלית – שו"ע, הכל תלוי במצב אם יש שם צניעות ואין חשש הסתכלויות אסורות אין איסור, אבל גדולי ישראל עושים גם כל מיני גדרים, כדי למנוע חששות של פריצות או קלות ראש, והם אוסרים ללכת למקומות כאלו, תשאל מנין בשו"ע, אין בשו"ע זה תקנות של גדולי הדור.

  5. במחילה מכבוד הרב,
    לא הסברתי את עצמי כראוי.
    אני יודע שזה לא כתוב בשו"ע.
    כששאלתי מה המקור, התכוונתי למקור שבו כתוב או נאמרו דברי גדולי ישראל? מי אמר, ואיפה פורסם?
    אם למשל הרב שטיינמן אמר את זה וזה מצוטט, זה מבחינתי כמו שו"ע. אבל אולי זה דעת יחיד, או יש מי מהגדולים שמתיר. ולכן אני שואל:
    מה המקור שבו כתובה דעתם של גדולי ישראל בנושא הספציפי הזה, היינו: שמותר לשבת בהופעה של זמר, עם, או בלי, הפרדה?

    בתודה מראש ובכבוד רב