כסף שנמצא ביד הבנים הסמוכים על שולחן אביהם

שאלה:

שאלה בין שני אחים כבני 14 שביקשו לשאול דין תורה עם מי מהם הצדק. ראובן לקח משמעון 20 שח מהמגרה בלא ידעתו, לאחר מכן כאשר התוודע לו צעק שמעון וביקש בחזרה את הכסף. אביהם התערב ואמר להשאיר את הכסף אצל ראובן כדי שיקנה לבית דבר מה. ואביו כבר יחזיר בעצמו לשמעון. אבל שמעון החליט לעשות דין לעצמו הלך ולקח מהמגרה של ראובן 50 שח פרט לקח 20 והחזיר 30 חזרה בלא ידיעתו כאשר התוודע הדבר שמעון טוען שהצדק עימו ועשה כהלכה האם כן ?

תשובה:

שלום וברכה,

במקרה שראובן ושמעון אינם אחים, מותר לבעל הממון לקחת את הממון שלו מיד חברו. במקרה הנ"ל שראובן ושמעון אחים וסמוכים על שולחן אביהם יש לבחון את הכסף האם על פי דין שייכים לאבא או לבן. ואם שייכים לאב מותר לאב לומר לבן שלקח את הכסף שלא יחזיר. ואסור לבן השני לחטוף את הכסף מיד חברו.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן ער אימתי הכסף שייך לאב בבנים הסמוכים על שולחן אביהם.