לתרומות לחץ כאן

החשמל נפל בשבת חתן – אמירה לגוי

שאלה:

שלום, בשבת בישיבה ירד החשמל. בישיבה היו נוכחות כמה משפחות אברכים שגרות בה, וכן התקיימה בה שבת חתן. האם היה היתר לבקש מגוי להעלות את החשמל כדי שאפשר יהיה ליהנות מהפלטה ומהאור? במקרה שלא, מה דין שימוש במיחם, בפלטה ובאור, בערב ובבוקר? תודה.

תשובה:

שלום וברכה

גם לאלו הסוברים שחשמל בשבת הוא רק מדרבנן, ושלא כדעת החזון איש, בכל הנוגע לפלטה ולמיחם ודאי האיסור הוא דאורייתא וממילא לא ניתן לומר כאן שהוא שבות דשבות לצורך מצוה שמותר, מה גם שרבים מהפוסקים חששו לדעת החזון איש, וכן בעל האגרות משה צידד בהחלט שמדובר באיסור דאורייתא ואין כאן אלא שבות אחד. בנוגע לאמירה לגוי באיסור דאורייתא לצורך מצוה דרבים כמו שמחת חתן וכלה באמת יש התלבטות גדולה, שכן בשו”ת נודע ביהודה מהדו”ק סי’ לג עורר שיש למחות במנהג שנהגו במקצת קהילות שהגוי מדליק נרות לפני תפילת נעילה בבית הכנסת, ואין להתיר במקום מצוה אלא שבות דשבות ולא אמירה לגוי במלאכה דאורייתא. והקשו הפוסקים, שאם כן מדוע התיר המשנה ברורה בסי’ רעו ס”ק כה לתקן את העירוב על ידי גוי. ותירצו, ששם יש חשש מכשול לרבים שלא ידעו שהעירוב קרוע אבל באופן אחר – אסור. אמנם בשו”ת אגרות משה ח”ג סי’ מב התיר אמירה לגוי לצורך תפילה בציבור וקריאת התורה גם במלאכה דאורייתא, וראה קובץ תשובות ח”א סי’ לב הביא שיש שנהגו להקל בזה, אלא שראוי לגדור עצמנו בכך, מחמת הפירצה הגדולה שיש בענין אמירה לגוי בזמנינו שחושבים שהכל מותר… לכן המיקל בזה אולי יש לו על מה לסמוך בשעת הדחק גדולה כזו.

אם היו שם ילדים קטנים מאוד שהאוכל החם המים החמים וכו' חיוניים עבורם יש להקל יותר, שאם כן מותר לבקש זאת לצרכם, וממילא יהנו כולם.

שבת שלום ומבורך.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל