האם אני כהן?

שאלה:

שלום וברכה שמי ירון (בדוי) שם משפחתי אינו משפחת כהן ואני ממוצא בוכרי, אף פעם לא האמנתי בכהונה שלנו והטלתי בה ספק אין ספר יוחסין וכששאלתי את הסבתא או את הדודים על הכהונה קיבלתי תשובה מאוד מעורפלת כך שאין חזקה, הוכחה, ספר יוחסין על הכהונה, כעת עומד בפניי גירושין והנושא צף במלוא הכח. איך ניתן לבדוק את נושא הכנונה לעומק? אציין שבעדה הבוכרית הכבוד שם נושא מאוד רגיש וההשערה שלי שהכהונה הינה פירטיבית ונכסו סאת לצרכי כבוד ומעמד

תשובה:

שלום רב,

אני מבין את החשש שלך. אבל ודאי שאי אפשר לבטל את חזקת הכהונה שלך. הרי אביך וכל הקרובים מצד האב החזיקו עצמם ככהנים. כמעט כל הכהנים היום אינם יודעים את ייחוסם מעבר ל4-5 דורות. ואולי אף פחות. וזה לא מוריד מערכה של החזקה. זה בדיוק תוקפה של החזקה, לקבוע הלכה במקום שאין לנו ידיעה ודאית. כלומר, כאשר אנשים מחזיקים אותם ככהנים זה בדיוק חזקה. ואפילו אם איכשהו היית מצליח לקעקע את החזקה, עדיין הגעת לכל היותר לספק, וספק כהן הרי אסור בגרושה וכד' כדין כל ספק דאורייתא.