נקראתי להעיד בבית משפט פלילי

שאלה:

שלום רב נקראתי להעיד במשפט פלילי כנגד אדם שהיה גונב כסף מאנשים ובין היתר גם ממני גנב. מסרתי עדות במשטרה לגבי. המשטרה תפסה אותו והפרקליטות הגישה נגדו כתב אישום. הוזמנתי להעיד נגדו בבית המשפט,על ידי הפרקליטות ונאמר לי שהחוק מחייב אותי להגיע להעיד. אני לא מעונין להעיד מכיוון שזה נעשה בערכאות. והתורה אומרת אלה המשפטים אשר תשים לפניהם וגו' וחז"ל אומרים,שמי שהולך לערכאות כאילו מרים יד בתורת משה. ואינני בכלל מעונין בכסף שנגנב לי,בכלל. מה אני אמור לעשות על פי ההלכה טכנית והלכתית.

תשובה:

שלום וברכה,

ישנם שתי סיבות שמתירות לך להעיד בבית משפט.

א. מותר לתבוע במשפט פלילי. האיסור לדון בערכאות נאמר בתביעה אזרחית ולא בפלילי.

ב. אם נקראת להעיד ואין לך מנוס מותר לעשות זאת גם כאשר מדובר בתביעה אזרחית, מאחר ואתה לא הגשת תביעה בבית משפט.

בהצלחה.

מקורות:

בתי דינים רבניים דנים בתביעות שבין אדם לחברו – תביעה אזרחית, ולכן אסור לתבוע בבית משפט, והתובע שם נחשב שמרים יד בתורת משה. אך בתביעה פלילית אין כח לבתי דין לדון ולהעניש בדבר, והדבר נתון למשטרה בלבד. והמשטרה נחשבים כאילו שלוחי בית דין להעניש ולקנוס. ומותר לתבוע תבעה פלילית בבית משפט.

אוי לנו אם נאסור למסור עבריינים וגנבים למשטרה. אם ח"ו נאסור זאת, העבריינים יידעו לבצע את כל מעשיהם בציבור שומרי תורה ומצוות…