מה נחשב לחם?

שאלה:

שלום כמה קמח צריך לשים בעיסה כדי שנוכל להגדיר אותה כפת? תודה

תשובה:

שלום וברכה

לא הבנתי את השאלה, אין כל הגבלה בענין זה, השאלה היא לא כמה קמח אלא מה יש חוץ מקמח ומים… אולי כוונתך ביחס למים, אכן נכון שאם העיסה נוזלית מאוד עד שהיא נשפכת ונעשה ממנה רק משהו דק כמו בלינצ'עס זה לא נחשב לחם. אולי תפרט יותר את שאלתך. ראה בענין זה בשו"ע סי' קסח סעי' ז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב

    שאלתי על קמח – יחסית לכל שאר המרכבים.
    למשל שמים כמות קטנה של קמח חיטה והשאר קמח תירס או טף. כמה קמח חיטה צריך כדי שזה ייחשב פת? לכאורה נ"מ גם לגבי עוגות אם קבע עליהם מה אחוז הקמח בעוגה כדי שייקרא פת ויתחייב בברכת המזון? תודה

  2. בענין זה כתב השלחן ערוך
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רח סעיף ט

    עירב קמח דוחן ושאר מיני קטניות עם קמח של חמשת מיני דגן ובשלו בקדירה, מברך בורא מיני מזונות ועל המחיה; ואם עשה ממנו פת, מברך המוציא וברכת המזון; ודוקא שיש באותו קמח מחמשת מינים כדי שיאכל ממנו כזית דגן בכדי אכילת פרס, אבל אם אין בו זה השיעור מחמשת המינים, אינו מברך לבסוף ברכת המזון, אלא בתחלה מברך המוציא כיון שיש בו טעם דגן אף על פי שאין בו כזית בכדי אכילת פרס, ולבסוף על המחיה; ואם בשלו בקדירה, מברך תחלה בורא מיני מזונות ואחריו בורא נפשות.